Sinds WordPress 4.6 kan je binnen WordPress zelf testen of jouw site responsive is of niet. Waar je voorheen nog plugins of andere tools nodig had (zoals Google), is het nu mogelijk om tijdens het aanpassen van jouw website te kijken wat de gevolgen zijn voor mobiel, tablet en desktop.

Plugins overbodig

Voorheen waren er plugins waarmee je een voorbeeld van jouw site voor mobiel en tablet kon bekijken. Je kunt uiteraard ook jouw browser kleiner maken om te zien hoe jouw site er op diverse media formaten uitziet. Het nadeel van plugins is dat deze niet altijd geschikt zijn voor de latere versies van WordPress, voor een extra load zorgen en niet altijd even veilig zijn. Met de laatste release van WordPress 4.6 “Pepper”, is het gebruik van dergelijke plugins overbodig en kan je direct vanuit jouw dashboard jouw site “bekijken”.

Responsive voorbeeld tablet

WordPress responsive test tablet

Responsive voorbeeld mobile

WordPress responsive test mobile

Hoe werkt de WordPress responsive test?

Als je in WordPress een responsive test wil doen, moet je inloggen om dit te kunnen doen. Je kunt de voorbeelden per media als volgt bekijken:

  1. Log in zodat je in jouw dashboard zit
  2. Klik op Weergave / Appearences
  3. Klik op Aanpassen / Customize

Onderin kan je kiezen welk media formaat je wilt bekijken. De eerste (links) is voor desktop, de tweede (midden) voor tablet en de derde (rechts) voor mobiel.

Wat kan je ermee?

Als je per media jouw site bekijkt, zie je meteen wat de wijzigingen voor effect hebben. Je kunt met deze inzichten jouw pagina’s verder optimaliseren. Indien jouw thema het toelaat en over een visual composor beschikt, kan je vaak containers en kolommen aan/uitzetten per media. Wij gebruiken zelf voornamelijk het thema Avada van Theme-Fusion; vanaf versie 5.0 is het binnen Avada mogelijk om per media te bepalen of je inhoud ziet of niet.