Chrome, de browser van Google, wordt vanaf 2017 voorzien van een waarschuwing tegen onveilige websites. Om gebruikers te helpen bij het veilig browsen, gaat Chrome in de adresbalk tonen of de site die je bezoekt veilig is of niet. Tot op heden geeft Chrome HTTP verbindingen niet als onveilig weer, maar dat gaat met de nog uit te komen versie 56 van Chrome dus veranderen.

HTTPS nog belangrijker voor Chrome gebruikers

In 2014 kondigde Google al aan dat HTTPS verbindingen worden meegenomen als rankingfactor. Het ging toen om nog maar 1% van alle websites die zij indexeren en dus is het nog niet van het allergrootste belang. Echter, Google geeft steeds weer aan dat de veiligheid bij het internetten voorop staat. Een website voorzien van encryptie middels HTTPS geeft Google aan dat die site veilig bezocht kan worden en dus beter zal scoren in de zoekresultaten.

HTTPS

In een eerdere blog schreven wij al over het belang van HTTPS encryptie. Nu Chrome bezoekers gaat attenderen op het wel of niet veilig zijn van een website, is het belang van een HTTPS certificaat nog belangrijker. Als we verder dan 2017 kijken, zal het ons niets verbazen als HTTP helemaal niet meer geïndexeerd wordt. Het ontbreken van het SSL certificaat zal je dan ook echt gaan merken in de bezoekersaantallen.

Certificaat installeren

Als je een beetje handig bent en je hebt de juiste toegang, kan je zelf een certificaat installeren. Voor onze klanten bieden wij deze service aan. Voor een vast bedrag per jaar installeren wij het certificaat én zorgen wij voor de verlenging. Indien je zelf installeert, moet je zelf op de verlenging letten. Het niet tijdig verlengen van jouw certificaat resulteert automatisch in een onveilige verbinding. Zeker bij webshops of sites die veel formulieren hanteren, is een certificaat van belang. En straks dus ook voor gebruikers van de Chrome browser!